de Odysseus

Het moederschip van de Calandtroep

Toen de huidige leiding de Calandtroep overnam (zie de Groepsgeschiedenis) was de groep gevestigd aan de Schuttevaerweg en was er geen zeilwater beschikbaar. Lang werd er gezocht naar een oplossing en uiteindelijk was de conclusie dat alleen een moederschip de groep kon helpen. Lang en ver weg werd er gezocht, maar de oplossing bleek voor de deur te liggen. Aan de Spangesekade lag een "wrak". een opgelegd beurtschip van de firma Ballering en van Leeuwen. Er waren echter kapers op de kust. Er werd een optie genomen en die avond al viel de beslissing. De Sint Antonius I werd aangekocht op1 juni 1970.

Op het dek lag twee kubieke meter kapot draadglas en in het ruim 3 kubiekemeter vergane aardappelzakken en een twintigtal vrachtwagenbanden. Denningen bestonden niet en het hele schip was bruin van de roest.

De aankoop werd geheim gehouden voor de verkenners en de leiding begon (in iedere vrije minuut) met het opknappen van het schip.

Er werd vreselijk hard gewerkt en uiteindelijk kwam de presentatie aan de welpen, de verkenners, en de ouders. Oh wat waren we trots op ons mooie schip en wat zag het er vreselijk uit als we nu naar de foto's kijken. Akela Helen van Wijngaarden verrichtte de doop met een fles Cider (Champagne konden we niet betalen) en vanaf dat moment was de Odysseus in handen van de Calandtroep.

Veel avonturen hebben we aan boord beleefd en duizenden kilometers zijn er inmiddels mee gevaren. Binnen de zeeverkennerswereld van Scouting Nederland is de Odysseus inmiddels een bekende verschijning geworden. Het ranke snelle schip, dat er altijd goed onderhouden uitziet was aanwezig op vrijwel alle grote evenementen en kampen van Scouting Nederland en maakte (en maakt nog altijd) een prima indruk.

De Odysseus is een steilsteven motorhagenaar met een lengte van 24,04 meter, een breedte van 4,40 en een diepgang van 1,15. Het grootste voordeel is de hoogte. Met een hoogte van slecht 2,35 kan de Odysseus vrijwel overal komen. De mast is in 2011 volledig vernieuwd zodat hij voldoet aan de modernste eisen en dat hijstuig zorgt er voor dat we in staat zijn zonder enige moeite 4 vletten in het ruim te laden en de andere schepen van de groep op dek te zetten. Daardoor kunnen we op kamp gaan zonder dat we behoeven te slepen.

Oorspronkelijk was de Odysseus voorzien van een verdieselde staande Deutz met een vermogen van 18 pk, welke met perslucht werd gestart. Uiteindelijk bleek dat dit motorvermogen onvoldoende veiligheid bood bij slecht weer en werd (met bloedend hart) besloten een moderne motor in te bouwen. Dankzij een relatie konden we de hand leggen op een DAF (een DS 575). De blower werd er afgehaald en de motor werd omgebouwd voor scheepsgebruik, star   ingebouwd en voorzien van een Westinghouse hydraulische koppeling.  In al de jaren dat de Odysseus de verkenners als drijvend groepshuis heeft gedient en als kampeerschip de troep naar kampplaatsen in heel Nederland heeft gebracht, heeft onze DAF ons nog nooit in de steek gelaten. 

Met een kruissnelheid van 14 kilometer per uur en een top van 17 is de Odysseus voor de Calandtroep een schip gebleken waar we trots op zijn en die in de loop der jaren honderden kinderen vertrouwd heeft gemaakt met het varen en met het leven aan boord.

De Calandtroep is met recht trots op de Odysseus

odydoop.JPG (13345 bytes) odymaas.JPG (19649 bytes) odynkw.JPG (30542 bytes)
De doop Op de Maas op weg naar het volgende kamp De welpen varen mee op het Noorderkanaal
odyjong.JPG (32464 bytes) ody2.jpg (69925 bytes) odymach.JPG (18523 bytes)
De odysseus aan zijn ligplaats als u goed kijkt ziet u op de voorgrond een schaalmodel van 1,20 m gemaakt door een oud stuurman(Theo van Oeveren) Geen zee gaat de Odysseus te hoog.

Zomerkamp 1998 liggend aan de steiger van de Stampersplaat

Machinisten aan het werk.

Onder begeleiding van onze technische staf kunnen oudere verkenners veel leren van de techniek aan boord

odyslaap.JPG (34959 bytes) odynk.JPG (43216 bytes) odymaas2.JPG (28926 bytes)
Rust aan boord.

Het hoofdruim tijdens het Pinksterkamp. Iedereen is nog in diepe rust.

10 verkenners slapen (bij toerbeurt) op de kooien en de rest op luchtbedden op de grond


Einde van een weekeind

De "Ody" is op de terugreis naar het groepshuis. Na te zijn afgemeerd en afgesloten kan ook de leiding naar huis om uit te rusten van (weer) een weekeind vol activiteiten en plezier voor de verkenners

 

De Ody op de Maas

Zijn we op de Rotte en het Noorderkanaal een van de grootste schepen, op de Maas zie je alles in een ander perspectief. Zeker als je dicht langs een zeeschip vaart. Voor de verkenners een bijzondere ervaring


Terug naar "Onze Vloot"

Terug naar de Homepage